Saci de dormit

GHID SIMPLU PENTRU DETERMINAREA CALITATII SACULUI DE DORMIT

de Janu' alias Neag Ionel


Calitatea sacului de dormit este data in 90% din cazuri de calitatea materialului de umplutura. La ora actuala au aparut pe piata multe tipuri de umpluturi sintetice. Cateva dintre ele:

     * Puful la ora actuala, puful de calitate ramane cel mai bun izolator termic pentru sacii de dormit, fiind foarte usor, si foarte compresabil. La sacii care au un pret acceptabil, nu putem fii siguri niciodata de calitatea pufului din interior. Dezavantajul sacilor de puf consta in sensibilitatea lor la umezeala. Sacul de puf ud isi pierde calitatile termorezistente si se usuca destul de greu.
     * 3M Thinsulate Lite Loft este cel mai usor material de umplutura constand din fire microscopice. Calitatile sale termorezistente se apropie foarte tare de cele ale pufului (95%). Este compresibila. Isi pastreaza aproape 80% din calitatile termorezistente si dupa ce a fost imbibat in apa si storsbine. Se usuca foarte rapid in conditii de ventilatie buna. La ora actuala este cea mai buna umplutura sintetica folosita in sacii de dormit.
     * DuPONT Qualofil 7 Proprietatile sale termorezistente ating 85% din calitatile similare ale pufului. Se prezinta sub forma unor fire care pe diametru au 7 gauri. Izoleaza foarte bine si in conditii de umiditate ridicata. Se usuca de trei ori mai repede decat puful. Dezavantajul lui consta intr-un volum mai mare decat cel al pufului. Rezista bine la spalare sau curatire.
     * DuPONT Hollofil II a nu se confunda cu holofibra! Se prezinta sub forma unor tevisoare compartimentate in patru pe diametru. Calitatile sale ajung foarte aproape de cele ale Qualofilului 7. Izoleaza foarte bine si in conditii de umiditate ridicata. Rezista bine la spalare sau curatire.
     * Polarguard este singurul fir plin cu filament continu care rezista foarte bine la spalare, si care nu se taseaza si nu se gogoloseste din cauza spalarilor multiple. Izoleaza mult mai bine decat holofibra, fiind si mai usoara.
     * HiLoft 4 Este un fir realizat de inginerii de la Chinook. Se prezinta sub forma unor fire cu patru gauri pe diametru. Calitatile sale ajung foarte aproape de cele ale Qualofilului 7. Izoleaza mult mai bine decat holofibra, fiind si mult mai usoara. Rezista bine la spalare sau curatire.
     * DuPont Thermoliteplus este o amestecatura de fire clasice, si holofibra conceputa de inginerii de la firma DuPont. Izoleaza mai bine decat firele conventionale. Rezista bine la spalare sau curatire.
     * Holofibra a nu se confunda cu holofilul! Se prezinta sub forma unor tevisoare. Se comporta destul de bine in conditii de umiditate. Rezista bine la spalare sau curatire.
     * Bevatex este un material de umplutura care seamana cu vechea melana, dar aceasta prezinta avantajul ca nu se gogoloseste. Fata de celelalte materiale prezentate este si mai grea, si ramane cu mult sub valorile termorezistente ale acestora.