Saci de dormit

   Motto : "...de multe ori, performantele alpine sunt invers proportionale cu echipamentul..." :))) citat din Reinhold Messner.

     Sacii de dormit se pot clasifica dupa mai multe criterii:
   1.Temperatura minima la care rezista
   2.Materialul cu care sunt umpluti
   3.Forma

1.In functie de temperatura minima la care individul care doarme in ei rezista, se impart popular, in 2 mari categorii: in saci de vara si saci de iarna. Mult mai corecta ar fi o clasificare similara cu cea a corturilor, adica de 1 sezon (vara), de 3 sezoane (primavara, vara, toamna), de 4 sezoane (iarna), de 5 sezoane sau de expeditie (extrem). De mentionat ca orice sac are niste limite de toleranta la temperatura, care daca sunt depasite, se pierde senzatia de confort si starea de odihna si refacere a organismului lasa de dorit. Aceast aspect este valabil si daca dormi vara intr-un sac de expeditie la + 20 de grade (si nu poti adormi de cald, ai senzatie de disconfort...), dar si in situatia opusa cand dormi iarna intr-un sac de vara, sa zicem care are extremul la -5 si afara sunt -20 (este evident ca iti va fi frig si nu numai atat...). Pe sacii de dormit, mai ales pe cei de firma este mentionata scala proprie de temperatura. Aceasta trebuie sa contina: temperatura maxima peste care exista senzatie de disconfort (acesta este aspectul cel mai putin important, deoarece daca ti-e prea cald, deschizi fermoarul sacului), temperatura minima rezonabila, adica acea temperatura care corespunde unei utilizari normale pentru un individ cu o buna conditie fizica, temperatura minima extrema care corespunde acelei temperaturi la care sacul nu te mai protejeaza, deoarece competentele sale sunt depasite...Exista si firme care impart scala de toleranta mai detailat, respectiv: zona de confort, zona tinta (are o fluctuatie maxima de +/-10 grade F, unele femei pot avea probleme cu frigul chiar in aceasta zona fata de barbati si functie de metabolism), zona extrema si zona de risc. Aici trebuie facute cateva precizari, unii producatori si vanzatori (mai ales in Romania) fie din ignoranta, fie din mercantilism (ca sa nu zic rea vointa) dau temperatura minima extrema drept temperatura minima rezonabila, si nici macar in forma aceasta; de obicei afirma ca la temperatura minima extrema se afla confortul. Mai afirma ca sacii lor sunt testati si ca rezista la - X (multe) grade etc. Daca intrebi cum au fost testati, ti se raspunde ca a dormit un Gicu Virilu, nu stiu unde, cu ei (probabil pe balcon) si a fost o.k. Nu intru acum in detalii asupra modului cum sunt testati sacii de dormit, cineva pe lista a amintit mai devreme cum si in buna masura are dreptate. Inca un aspect important, exista persoane care datorita metabolismului lor natural au senzatie de frig la temperatura minima rezonabila, dar in acest caz nu este de vina sacul, ci omul...
     Cateva temperaturi minime extreme de referinta pentru diverse categorii de saci:
   -sac de vara/-3, -5 grade
   -sac de 3 sezoane/-10 grade
   -sac de iarna/-15, -25 grade
   -sac de expeditie/-30, -45 grade

2.In functie de materialul care umple sacii de dormit se impart in 3 categorii:    -cu fibre sintetice
   -cu puf
   -mixt

     Sacii din fibre sintetice (polarguard 3D, polarguard HV, LCW etc.), au putere mare izolanta, au o mare rezistenta la umiditate, se usuca rapid, sunt mult mai usor de intretinut decat un sac cu puf, au o viata mai lunga, pret mai mic.
     Sacii cu puf sunt umpluti cu un puf de gasca selectat de pe fundul si burta gastei. Unele firme folosesc un amestec de puf de gasca cu puf de rata intr-o proportie care fluctueaza de la 70-90% puf de gasca si 30-10% puf de rata. Puful de rata are mai multa consistenta si mentine umflat sacul de dormit. Puful este selectat, sortat, spalat, uscat, dezinfectat si tratat cu produse si masini specifice, pentru a se obtine cea mai buna calitate posibila.
     Sacul trebuie sa aiba obligatoriu cusaturi "calde", tip fagure. Mai exista unii care (se) intreaba daca exista saci sau pufoaice cu puf de pinguin...
     Ei bine, nu prea exista...la ora actuala pinguinul este mai bine ocrotit decat omul, exista plaje unde pinguinii sunt paziti de armata!
     Sacii cu puf au avantajul ca se incalzesc instant (bineinteles si in functie de materialul folosit la interior), mentin cu succes caldura, se comprima foarte bine, sunt gonflabili peste 100%. Dezavantaje: se uda mai usor decat cei sintetici si se usuca mai greu, sunt mai dificil de intretinut, puful se toaca in timp, au un pret ridicat, unele tipuri de puf sunt tratate antibacterian in asa fel incat in timp se autodistrug...
     In principiu, acest tip de sac este folosit in expeditii, mai bine zis era (acum a inceput sa piarda teren), cei mai vestiti fiind sacii Valandre care rezista cu succes la temperaturi de pana la -45 de grade Celsius.
     O aparitie mai noua si totodata mai greu de procurat sunt sacii cu umplutura mixta, puf si polarguard 3D, tip Marmot, Mountain Hardwear etc.

3.Forma :
   -sarcofag (mumie, cel mai des intilnit tip de sac)    -tip cuvertura (vechii saci romanesti cu bevatex, care daca le desfaci fermoarul se fac ca o plapuma, pe cale de disparitie, sunt folositi preponderent vara)
   -tip cuvertura cu gluga sau croiala mai inalta pentru cap, idem cu cei mentionati anterior
   -diverse forme care mai de care, mai comice sau aberante, care nu merita mentionate...

     4.In principiu, orice persoana care merge regulat la munte, trebuie sa posede 2 saci: unul de iarna si unul de vara. Atunci cand aveti de ales intre 2 saci care au temperatura extrema la fel, alegeti-l pe cel mai putin voluminos si cu greutatea cea mai mica. Atunci cand strangeti sacul de dormit aveti grija ca partea unde se afla capul sa ramana la urma, pentru a iesi aerul pe acolo, in acest fel obtinandu-se o buna comprimare. Pentru a obtine un volum si mai mic puteti folosi un sac de compresie (din comert) in cazul in care husa sacului vostru nu este prevazuta cu chingi de compresie. Personal recomand saci de dormit umpluti cu polarguard 3D, ai firmelor de top, cu urmatorul amendament: volumul cel mai mic la temperatura cea mai scazuta. Asta inseamna si pret maxim. De regula ce gasim in magazinele noastre (produs occidental) este scump, voluminos si greu - vezi sacii Vaude. Probabil ca cea mai buna alegere pentru buzunarul romanesc este modelul de varf al sacilor cu puf autohtoni sau sacii sintetici North Land. Firme straine recomandate: Valandre, The North Face, Mountain Hard Wear, Ajungilak, Vango, Rab, adica firme care isi respecta clientii... Tineti cont tot timpul ca suntem prea saraci sa ne luam lucruri proaste si ca atunci cand vrem sa achizitionam ceva, acest fapt trebuie sa reprezinte o investitie, nu o cheltuiala...

Keep on trail

Mugur Nicolae