Alimentatia pe munte

   Motto : "Omul isi sapa mormantul cu proprii sai dinti."

     Este un fapt cunoscut (dar greu de recunoscut) ca , majoritatea oamenilor nu stiu sa se alimenteze , nu stiu sa-si hidrateze organismul , nu stiu sa respire , nu stiu sa mearga etc.
     Ignorarea acestor aspecte , mai ales pe munte , are consecinte nefaste in lant , de la stari proaste fizice si psihice pana la penibilul fapt ca multi merg la 1-2 zile cu rucsac de 80 de litri plin ochi cu tot felul de chestii inutile.Sunt unii care nu au minimum necesar pentru a face fata in situatii critice (nu rareori intalnite pe munte) in schimb au topor , ceaun , carbuni , ulei , multa paine alba , cartofi cruzi cu coaja , carne la greu , conserve , borcane , alcool etc.
     Toxemia apare in corp ca urmare a dezechilibrului metabolic.Excesul unei functii (asimilatia si dezasimilatia) asupra alteia rupe echilibrul energetic.
     Ratia zilnica necesara de calorii se situeaza undeva intre 3000-4000 de unitati , in functie de anotimp , de psihicul omului si de efortul depus pe munte.
     Functiile corporale legate de alimentatie se desfasoara si ele periodic , formand 3 cicluri :

  -ciclul 1, aportul alimentar (mancatul si digestia) , tine de la pranz pana seara , orele 12-20
  -ciclul 2 , asimilarea (absorbtia si folosirea nutrientilor) , tine de seara pana dimineata , orele 20-04
  -ciclul 3 , eliminarea (reziduurilor corpului si a deseurilor alimentare) , tine de dimineata pana la pranz , orele 04-12.
Ar trebui sa tinem cont ca 70 % din energia consumata in procesul digestiei este de natura nervoasa.Din cauza consumarii unor alimente inadecvate , la ore aiurea , multi au senzatie de somnolenta , indispozitie , sunt lipsiti de energie vitala.
Persoanele care au performante exceptionale pe munte tin cont de aceste lucruri si respecta anumite reguli pentru a crea o stare de armonie interioara , absolut necesara.
Atunci cand mergem la munte e bine sa nu schimbam alimentatia pentru a nu solicita , in mod suplimentar organismul sa se adapteze.
Trebuie sa cosumam numai alimente care ne plac , cu aport energetic si caloric ,usor digerabile , care sa ne creeze un tonus pozitiv.
De regula inainte de efort se recomanda glucidele , iar dupa efort protidele si lipidele.
E bine sa consumam multe hidrocarburi si mult usturoi (anticancerigen si antibiotic).
Am cunoscut alpinisti cu palmares extern care mancau 2 mese pe zi , dispuse astfel :

  -prima masa la ora 12 , compusa dintr-un amestec de musli cu cereale , orez integral , mieji de nuca , stafide , alune de padure , fructe confiate , polen , miere , totul pe un suport de iaurt , lapte , ceai sau suc natural.Acest amestec se consuma intr-o cantitate foarte mica.Aici conteaza calitatea alimentelor , nu cantitatea.In cazul in care plecam in tura foarte devreme , putem consuma inainte de aceasta masa un mic dejun frugal compus dintr-o banana , o ciocolata cu cerale si o bautura energizanta (eventual un suc natural).O masa copioasa inainte de plecarea in tura este o greseala frecventa si un fapt mult mai nociv , decat sa nu maninci absolut nimic.
Ar trebui mentionat aici exemplul lui Christophe Profit , care la inceputul anilor '80 a realizat o performanta extraordinara , doar cu cateva lingurite de musli si amestecul de mai sus.Este vorba de escaladarea in sub 24 de ore a celor 3 pereti , cu cea mai mare diferenta de nivel din Alpi : Eiger , Materhorn si Grandes Jorasses.
  -a doua masa in jur de ora 18 , dar nu mai tarziu de ora 20.La aceasta masa se pot consuma supe , cascaval afumat , soia , morcovi cruzi , paine de secara sau multicereale , carne foarte slaba (de preferat peste) , tablete de alge , fructe , citrice.
E bine sa mestecam cat mai mult si mai bine mancarea , deoarece prima digestie se face in gura si in acest mod nu solicitam suplimentar stomacul.
Hidratarea este un alt aspect important , atat in viata de zi cu zi , cat mai ales pe munte.
Necesarul zilnic de APA (nu alte lichide) este de 3 litri pe zi , iar la altitudini mari 5 litri/zi.
Degeaba bem tot felul de sucuri sintetice sau alcool , acestea nu ne dau senzatia de satietate pe care ne-o da apa , nu contin saruri minerale si ne consuma energia , mai ales iarna.
Alimentatia corecta este un subiect atat de vast incat nu poate fi epuizat usor ; am incercat aici sa dau doar cateva elemente de baza...