Alimentatia corecta - partea I

ALIMENTATIA CORECTA(I)

     
     Alimentatia este esentiala pentru sanatate.Dieta trebuie sa fie adecvata cantitativ si calitativ, sa fie regulata, corect fractionata si completa, acoperind toate necesitatile plastice si energetice.
     Alimentatia trebuie sa contina urmatoarele categorii: zaharuri(hidrocarbonate), grasimi, proteine, vitamine, minerale, apa. In completare sunt necesare si fibre vegetale.
     Alimentele necesita pentru a fi prelucrate(digestie si absorbtie) consum energetic. Acesta se numeste ADS(actiune dinamica specifica) si este in medie de 6% pentru zaharuri, 12%pentru grasimi si 30% pentru proteine. Dar exista diferente foarte mari intre alimente. Sunt alimente cu ADS negativa (consumul lor nu aduce energie organismului, ci ele sunt mari consumatoare de energie. Aportul energetic al diferitelor alimente este de asemenea diferit.
     "Nevoile energetice" includ nevoi ale organismului pentru:
     1."metabolismul bazal"(pentru circulatie, respiratie, mentinerea tonusului muscular, si pentru necesitatile de supravietuire ale tuturor celulelor)
     2.activitatea musculara
     3.termoreglarea(mentinerea temperaturii normale a organismului)
     4.Actiunea Dinamica Specifica a alimentelor=consumul energetic pentru digestia si absorbtia hranei .
     Necesitatile energetice sunt acoperite de zaharuri, grasimi si proteine.
     "Nevoile plastice"includ nevoile de regenerare pentru toate structurile organismului.Toate celulele cu exceptia celor nervoase, sun inlocuite in mod periodic. Aceste nevoi plastice sunt acoperite de proteine, apa, minerale, si vitamine si de unele grasimi si zaharuri.
     Nevoile energetice sunt profound influentate de o multime de factori: varsta, sexul, suprafata corporala, greutatea, activitatea endocrina si nervoasa, temperatura si umiditatea mediului ambient, imbracamintea, starea de sanatate, medicamentele luate…
     Organismul nostru, in special ficatul, este ca o uzina biochimica. El poate produce majoritatea substantelor necesare si poate converti o categorie in alta(grasimi in zaharide, zaharuri in proteine) samd, depinzand de substantele disponibile si de necesitati. Dar nu chiar orice! Exista substante care sunt vitale organismului si pe care nu le putem produce singuri, asa numitii "aminoacizi esentiali"(componente ale proteinelor),"acizi grasi esentiali", minerale, apa, unele vitamine …
     Digestia si absorbtia alimentelor este influentata de o multime de factori:
     -cat de gatite sunt, cat de fragmentate(mestecate),
     -ce alte elemente nutritive sau substante chimice sunt in acelasi aliment sau in altele ingerate in timpul aceleiasi mese,
     -activitatea fizica, nervoasa si endocrina in perioada de digestie,
     -functia stomacului, a intestinului, a ficatului samd.
     -viteza de trecere(prin intestin), pH-ul, bacteriile si prezenta altor substante chimice in intestin si alti factori .
     De aceea nu exista o relatie directa si proportionala intre compozitia alimentelor ingerate si ceea ce corpul vostru a absorbit in realitate din ceea ce ati mancat.
     Eficacitatea absorbtiei variaza intre 100% si 0%.
     Nu exista o concordanta absoluta intre apetit (senzatia de foame) si necesitatile reale! In multe cazuri mecanismele noastre naturale de reglare lucreaza inadecvat(in cazul alimentelor foarte purificate, foarte gatite, modificate artificial, prezenta aditivilor, condimentelor, a unor conditii particulare ale mediului inconjurator, activitatea si starea de sanatatea diferitelor sisteme ale corpului…)
     Organismul are rezerve pentru cele mai multe categorii de substante nutritive. Aceste rezerve sunt formate cand ingestia(sau propria noastra productie) depasesc necesarul si ele sunt consumate cand nevoile sunt mai mari decat ingestia (sau productia organismului). De aceea stocurile sunt consummate in caz de ingestie absenta sau in caz de consum energetic crescut(stress, boala, efort).
     Unele rezerve sunt suficiente pentru mai multi ani si absenta lor din dieta pentru cateva saptamani sau luni nu are influenta negativa asupra sanatatii, daca nu cumva nevoile nu cresc brusc din cauza unor situatii speciale. Alte rezerve sunt mici sau absente si absenta acelor elemente din nutritia cuiva poate produce rapid efecte negative.
     Nu exista o relatie directa intre efectele negative asupra sanatatii datorita deficitului unei anumite categorii de alimente sau substante si procentul sau cantitatea care este necesara.in conditii normale. Anumite minerale sunt necesare in cantitati foarte mici dar lipsa lor are efecte severe sau fatale.
     Nu sariti niciodata peste micul dejun! Nu faceti excese! Mancati la aceleasi ore! Fractionati-va dieta in 4-5 mese zilnic!
     Valoarea energetica a dietei depinde de mai multi factori(vezi mai sus)
     In medie, un adult are nevoie in imprejurari normale (fara frig sau effort fizic semnificativ) de circa 3500 Kcal/zi
     Consumati cat de mult posibil alimente naturale proaspete, de buna calitate si incercati sa evitati pe cele prea rafinate/modificate, care sunt impure, cu multi conservanti, sau alti aditivi, toxice, samd.