de la carton la digitalde la carton la digital e o cale mai lunga ca de la 0 la 1 :-)
pe mine m-a interesat intotdeauna ca pozele pe care le fac la munte sa le pun pe net deci a contat foarte mult calitatea lor si calitatea procesului.

la inceput toate pozele erau scoase pe foaie lucuiasa in format 9x13, scanate cate 4 si apoi decupate si prelucrate in photoshop. dupa aceea pozele intrau in albume si fisierele ajungeau pe net. ca timp dura vreo 60 minute scanarea si vreo 140 prelucrarea si asezarea pe web.

apoi am inceput sa fac poze mai mari si timpii de prelucrare s-au marit, si am culminat cu a face poze mari pentru suflet (4-5 pe film) si restul mici pentru web si album.

in photoshop dadeam un auto-levels si balansam culorile, dar asta la destul de putine poze pentru ca scanerele pe care le foloseam (intai Genius 5P si apoi Mustek 1200CP) reuseau cu softul de achizitie sa imi faca pozele Ok.

am incetat sa fac acest lucru in dec 2002 cand mi-am achizitionat un scanner de film. e adevarat ca am facut foamea la propriu pentru el timp de doua saptamani ca sa pot sa il cumpar dintr-o diurna dar consider ca a meritat.

folosesc acum Minolta DualScan III ca sa imi scanez toate negativele si scot pe foaie pozele care imi plac.

consider ca scannerul de film este cel mai profesional si cel mai de dorit compromis.
pot scana oricand pelicula alb negru sau color, pozitiv sau negativ.

softul de la Minolta este totusi destul de prost gandit insa dupa scanari pot sa imi prelucrez si aranjez pozele cu Photoshop Elements care era gratuit in pachet deci totul e bine cand se scaneaza cu bine.
ca sa nu spun ca imi ia 70 minute sa pun un film pe pagina ..

singurul inconvenient este ca e foarte sensibil la amprentele si petele de pe film si la zgarieturi, lucru care face ca o parte din poze sa iasa pe net mai naspa ca pe foaie..