timp de expunere si diafragmadaca ne hotaram ca am dat banii pe un aparat care in afara de a lucra singur poate sa mai lucreze si cu ajutorul nostru atunci putem intra in zona de creatie .. in marea zona a jongleriei ... diafragma / timp de expunere.

daca nu suntem in modul Manual unde trebuiesc setati ambii parametri atunci indiferent pe care din cei doi parametrii il alegem noi aparatul va compensa in celalalt astfel incat poza sa iasa bine expusa.

eu consider ca in conditiile de intuneric (noaptea cand vrem sa “atacam orasul”, dimineata devreme, in pesteri sau avene) trebuie sa ne jucam cu TV (time value) si sa folosim valori mari de genul 10, 15, 30 secunde; Tot cu TV se pot obtine efecte frumoase la cascade, bine aici o sa folosim timpi de expunere sub o secunda (250, 125, 50)diafragma si lucrul in AV este foarte folositor atunci cand vrem sa facem ziua peisaje, de fapt sa dam o profunzime foarte mare peisajelor, vom alege deci o diafragma 9,11,13 pentru a avea profunzime. o diafragma foarte mica (3,5 cel mult) pentru a nu avea profunzime, pentru a prinde detaliile si a avea restul neclar.repet, aparatul are inauntrul lui o matrice care in functie de AV/TV-ul ales va compensa si va face poza sa fie OK. daca considerati ca “subiectul” merita sa iasa atunci puteti sa incercati si sa cresteti sau micsorati cu un pas parametrul setat astfel incat o sa aveti 3 poze din care puteti sa alege.