manipularea aparatului in conditii “extreme”daca tot ai un aparat "nou" e bine sa nu il strici, asa ca ... pentru a il proteja se foloseste o husa care e bine sa fie groasa/solida (in cazul in care cade de pe umar, in prapastie) si respectiv pentru obiectiv e bine sa pui pe el un filtru (macar skylight daca nu UV) ca sa nu se zgarie sau sa se umple de praf si alte particule.

dar atunci cand am dat titlul ma gandeam la altceva si anume la trecerea aparatului prin variatii de temperatura.

prima oara am simtit asta intr-o tura in Apuseni cand aparatul meu, dupa ce am facut cateva poze in “focul viu” si “scarisoara” am constatat ca scos la caldurica cam condenseaza.
bine, problemele s-au rezolvat atunci tzinand aparatul la soare pana a disparut aburul si condensul (20 minute).

acelasi lucru se intampla iarna la munte cand mergi la facut poze si iti “racesti” aparatul apoi in cabana caldurica, ceai, te iei cu una dar mai ales cu alta si vrei sa faci o poza dar iar se abureste obiectivul si nu numai tzine vrajala.
atunci sfatul este sa pui aparatul intr-o punga de plastic astfel incat condensul sa se formeze pe interiorul pungii si nu pe interiorul aparatului sau sa pastrezi aparatul in husa lui pana a doua zi. bineinteles ca daca pe aparat a nins sau s-a udat trebuie avut grija de el si uscat.


orice baterie la temperaturi extreme isi micsoreaza debitul, de aceea va recomand sa pastrati mereu un set de baterii de rezerva.

am gasit referinte asupra faptului ca uleiul din obiectiv ingheata la temperaturi joase. eu cred ca am experimentat cele mai joase temperaturi (-20 grade) cu aparatul in mana in Vatra Dornei (vatra1,2,3,4). Era un cancer intr-un decembrie cum nu am intalnit in viata mea, undeva. cu toate astea un obiectiv pe care nu dau prea multi bani (120 para) nu a protestat deloc si nici nu s-a gripat. s-ar putea ca aceste povesti cu uleiul sa se aplice fie la aparatele vechi de care scriam la inceput sau sa fie valabile la -40 grade.