alegerea obiectivului si aparatuluieu am ales un canon eos 3000 prima oara :-) adica asta a fost primul meu aparat de tip SLR, nici nu ma gandesc sa fac vreo istorie a aparatelor sau sa povestesc despre Zenith sau Layca pentru ca nici troleele nu mai au burduf in ziua de azi si ar fi o pierdere de timp.

pentru mine trecerea de la o scrumiera la un aparat de acest tip a fost o mare revelatie, imaginea se vede prin obiectiv, poti sa iti faci singur clarul sau sa il faca aparatul, nici o poza peste care aparatul sa "treaca", exista un blitz pe care sa contezi, poti sa schimbi obiectivul cu un altul, poti sa folosesti filtre, poti sa alegi timpul de expunere si diafragma.
e adevarat insa ca pe cat de mare este aceasta lume pe atat de plina de pericole :-)
asa ca un inceput “ideal” este folosirea aparatului in program sau in programele implementate de fabricant pentru poze de tip portret, peisaj, poze facute noaptea sau sportivilor.
nu pot sa spun ca am gandit foarte mult atunci cand am ales primul meu aparat si nu ca am fost prost ca l-am luat ci pur si simplu nu stiam la ce sa ma uit la un aparat respectiv nu am stiut ce din acel pomelnic de parametri si calitati ale aparatului o sa faca diferenta pentru mine si care nu.

una din primele poze facute cu SLR a fost ..la un aparat conteaza din punctul meu de vedere:
  • timpul de expunere (2000 -> 30”) la SLR-urile semi-profesionale si coborand pana la 8000 la cele profesionale
  • daca te lasa sa vezi profunzimea campului inainte de a face poza
  • daca are sau suporta battery pack (foarte util la munte)
  • cu ce obiectiv vine (foarte important)
  • cum se face imbinarea cu obiectivul (metal sau plastic)
  • rezistenta la conditii mai grele de transport si temperatura
  • nu in ultimul rand daca exista sau mai exista accesorii pentru el
obiectivul cu care a venit EOS 3000 era un 36-78mm, care pentru mine care trecusem de la un 35mm era cel putzin altceva, iar acum la vreo doi ani dupa gandesc destul de necuviincios despre el..