Zoltan Andras (voce, clape)
Emil Viciu (chitara)
Paul Baciu (bass, clarinet)
Ionel Tanase "Tase" (tobe)
Petre Popa(clape)Grupul Sarmalele Reci a fost infiintat in noiembrie 1993, la impulsul lui Florin Dumitrescu, textierul grupului. El si-a dorit sa creeze un grup de rock care sa aiba un nume romanesc, spre deosebire de multe grupuri din acea vreme care aveau nume cu tenta americano-englezeasca. Florin propunea o idee trasnita, haioasa, ceva care sa sugereze ca e vorba de un grup, de mai multi muzicieni (deci: "Sarmalele", la plural), dar care sa indice si ca este un produs romanesc: ce ii place romanului mai mult decit mincarea, dar mincarea traditionala romaneasca - sarmalele?! Cum sarmalele sint bune calde, F.D. propunea ca aceste sarmale sa fie altfel ... mai putin comode ... mai putin conformiste ... cam deranjante ... deciSarmalele Reci.


In 15 Decembrie 1993 au aparut pentru prima oara sub denumirea "Sarmalele Reci", desi fiecare dintre componentii actuali si-a inceput cariera in muzica inainte de formarea grupului.


De atunci, Sarmalele Reci au sustinut peste 700 de concerte si au lansat albumele "Tara te vrea prost"((1995), "Aurolac"(1996), "Tara te vrea prost"-reeditare cu melodii aditionale(1996), "Rapirea din Serai"(1999), "Maniac"(2001) si "Vaca" (2003).


"La început am vrut sa ne numim Holograf, pentru ca suntem tridimensionali, apoi am vrut sa ne numim Iris, e o floare de padure foarte frumoasa si care noua ne place foarte mult. Pe urma am vrut sa ne numim Compact, pentru ca suntem asacompacti, solizi. Dar o cunostinta careia îi place mult rock-ul ne-a spus ca numele astea sunt deja ocupate. Atunci am zis 'hai sa gasim un nume nou!' si am gasit Sarmalele Reci, care nu e ocupat de nimeni."


S-ar fi putut, de asemenea, sa-i cheme "Mititei fara mustar" sau "Bere calda". Au ales sa se numeasca Sarmalele Reci si cu acest nume au devenit celebri.


Sarmalele Reci este un simbol al românismului, al civilizatiei cu parfum caragialesc, al frustrarilor lui Bula care face haz de necaz în "tara lucrurilor bune si neterminate".


Bill Clinton este un fan al Sarmalelor Reci. Cu ocazia vizitei oficiale în România, Bill Clinton a primit din partea formatiei albumele "Tara te vrea prost" si "Aurolac". Dupa ce le-a ascultat a tinut sa le trimita membrilor grupului o scrisoare de apreciere, foarte prietenoasa si foarte putin protocolara. Mai mult, mister Clinton a tinut sa sublinieze ca în rândul fanilor Sarmalele Reci s-a înscris si misses Clinton. La Monica Lewinsky nu a facut nici o referire


"Noi ne-am dorit sa fim un fel de lautari de oras, care sa ii distreze pe oameni cintindu-le despre viata lor familiara, dar si reflectind realitatea intr-un mod poetic: nu incercind sa o cosmetizam, sa o falsificam, ci sa aratam cum stau lucrurile, insa nu pe un ton vulgar." (Zoltan Andras)


sursa textului: http://www.a-arecords.ro